Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Regula Ysewijn wint “Food Oscar” in de USA : prestigieuze culinaire James Beard Award “Baking & Desserts”

Regula Ysewijn

In de bakboek-categorie maakt de jury elk jaar een keuze uit een selectie kookboeken en andere food-gerelateerde non-fictieboeken die het jaar ervoor in de Verenigde Staten zijn uitgebracht.

Zaterdag won onze Belgisch culinair auteur & jurylid in het tv-programma ‘Bake off Vlaanderen’ Regula Ysewijn deze Award voor haar zesde kookboek ‘Van wafel tot koek’, in het Engels uitgegeven als Dark rye and honey cake.

Regula belicht hierin zo’n 800 jaar erfgoed van de Lage Landen. Ze verzamelde en bewerkte tientallen recepten van krakelingen, mattentaarten tot oliebollen die traditioneel tijdens Vlaamse feesten zoals carnaval of Maria-Lichtmis werden gebakken.
Trouw aan haar stijl , weerom geen klassiek kookboek maar een afwisseling van essays, geschiedenis en recepten met prachtige foto’s geïllustreerd.

De twee ander genomineerden in Chicago waren 2 Amerikaanse auteurs: Mayumu: Filipo American desserts remixed van Abi Balingit en More than cake: 100 basic recipes built for pleasure and community van Natasha Pickowicz.
 

Mooie Erkenning

Tijdens een groot event in de Opera van Chicago werden de winnaars afgelopen zaterdagavond bekendgemaakt.

Zelf kon Regula door de opnames voor een volgend seizoen van ‘Bake Off Vlaanderen’ niet aanwezig zijn op de uitreiking, maar ze was uiteraard dolblij met de ‘Oscar’.
Ze schreef al verschillende historische boeken over onze eetcultuur. Momenteel loopt in het jenevermuseum in Hasselt een tentoonstelling over authentieke cafés, gebaseerd op haar boek Authentieke Belgische cafés. Ze blogt als @missfoodwise en heeft 55.000 volgers op Instagram.

“Ik had nooit gedacht dat ik voor zo’n prestigieuze prijs in aanmerking zou komen”, zei ze eerder in een interview met Trends. “Het is een mooie erkenning voor mijn werk.”

Wie was James Beard?

James Beard was een foodie-pionier, presentator van het eerste voedselprogramma op TV, een vroege voorvechter van lokale producten en markten.  Met de opening van zijn kleine levensmiddelenwinkel genaamd Hors d'Oeuvre, in 1937 besefte Beard - na een niet zo succesvolle theatercarrière - dat zijn toekomst in de wereld van eten en koken lag.

Een 20 tal kookboeken staan op zijn palmares, waaronder het 1e boek over cocktailvoedsel en het 1e serieuze werk over “out-door cooking”.  Dankzij z'n boeken oeuvre en de James Beard Cooking School heeft hij een generatie chef-koks en kookboekenauteurs grootgebracht die de manier waarop we eten hebben veranderd.

Toen hij op in 1985 overleed was zijn naam al synoniem met de betere Amerikaanse keuken.

Zijn stichting

De James Beard Foundation is een nonprofit-organisatie die een toekomst wil creëren waarin iedereen de kans heeft om te gedijen in de food wereld. Zij noemen dit Good Food for Good® initiatieven. JBF brengt die missie al 30 jaar tot leven via jaarlijkse Awards in diverse food categorien.

© Willy Ysewijn, NNieuws.

Regula Ysewijn

Deel dit artikel